Cruisehaven Venetie

marittima cruise port venice
Marittima cruisehaven van Venetië

Venetië cruisehaven

De cruisehaven van Venetië heeft een aantal terminals voor cruise- en veerboten. De belangrijkste faciliteit is de Marittima haven in de buurt van het historische centrum tussen de Tronchetto en Piazzale Roma. De terminals van San Basilio en Santa Marta bevinden zich aan de waterkant van het Giudecca Kanaal vlakbij de Marittima. Venetië cruises zijn populair vakanties. In 2010, de passagiersterminal had meer dan 2 miljoen passagiers: 1,65 miljoen mensen van cruiseschepen en 350.000 mensen van veerboten.

Passagierhavens

De passagiershaven opereert vanuit 4 faciliteiten:
– Marittima Basin (belangrijkste faciliteit voor de grootste schepen)
– San Basilio en Santa Marta (cruiseschepen, veerboten)
– Riva Sette Martiri (jachten, megajachten)

Van Marco Polo vliegveld naar cruisehaven Marittima

Het goedkoopste vervoer vanaf luchthaven Marco Polo is met de autobus naar Piazzale Roma. Er zijn twee busbedrijven (ACTV en ATVO). Bus tickets worden verkocht op de stand in de aankomsthal. De reis duurt 30 minuten en kost €8. Vanaf Piazzale Roma men kan men de automatische trein nemen richting Tronchetto (€1.50), een gratis shuttle-bus nemen (indien beschikbaar) of wandelen (15/20 minuten). Iets duurder is de openbare watertaxi van bedrijf Alilaguna naar de cruise-haven (Blauwe Lijn). Deze mooie reis kost slechts €15 p.p maar duurt ongeveer 1,5 uur, omdat de boot eerst naar het Lido vaart. Een gewone taxi over land vanaf Marco Polo luchthaven naar de cruise terminals in Marittima is de meest eenvoudige manier om te reizen en kost ongeveer €50. Een prive watertaxi van de luchthaven naar de cruisehaven is het duurst en kost tussen de €100 – €125 (tot 4 personen).

Van historisch centrum naar cruisehaven

Passagiers die in het historische centrum verblijven en naar de Marrittima haven willen kunnen eerst naar Piazzale Roma reizen. Op de Piazzale Roma kan men een land taxi nemen, een gratis shuttlebus (indien beschikbaar), de automatische trein of lopen (15/20 minuten). De automatische trein brengt passagiers van Piazzale Roma naar de cruisehaven in minder dan 3 minuten. Het treintje rijdt elke 8 minuten tussen 7.00 ‘s morgens en 23.00 ‘s avonds. Een ticket kost 1.50€. Het duurst is een prive watertaxi van het centrum naar de cruisehaven; de prijs is minstens €60.

Marittima haven

Tientallen cruisemaatschappijen hebben een stop in Venetië. De grotere cruiseschepen meren af in het Marittima. Een paar bekende cruisemaatschappijen zijn Carnival Cruises, MCS Cruises, Holland America Line en P & O Princess Cruises. Ook twee veerdiensten (Anek Lines / Minoan Lines) naar Griekenland vertrekken vanaf Marittima. Beide veerboten varen naar Patras, Igoumenitsa en Corfu.
– Isonzo Kaai (18-20)
– Tagliamento Kaai (107-109-110-112)
– Piave Kaai (117 tot 123)
– TM Kaai
– Terminal 103/107/108/117
– Terminal 1 / Isonzo
Aan de voorzijde van terminal 103 is een shuttleboot naar het San Marcoplein. De gratis pendelbus naar Piazzale Roma ligt vlak bij de ingang. Marittima heeft 3 parkeerplaatsen voor zijn passagiers (€10 per dag). De taxistandplaats is voor terminal 117. De duty free shop is in terminal 107.

Santa Marta

De kades (nr 24-25-26-27-28) zijn gelegen aan de oevers van de Giudecca Kanaal tussen de Marittima en Molo San Basilio. Vanuit Santa Marta operen Hapag Lloyd, Fred Olsen, Windstar Cruises en Oceania Cruises. Een landtaxi vanaf de luchthaven Marco Polo naar Santa Marta kost tussen de €30 – €40. Waterbus lijn 61 vertrekt van Piazzale Roma naar Santa Marta (eerste halte). Waterbus lijn 41 en 51 varen tussen het Lido, treinstation Santa Lucia, Piazzale Roma en vervolgens in Santa Marta. Het duurt 6 minuten met de waterbus vanaf Piazzale Roma naar Santa Marta en 9 minuten van het Santa Lucia station.

Molo San Basilio

Vanuit terminal San Basilio (21/22) vertrekken de kleinere en middelgrote cruiseschepen. De kades (nr 29-31) bevinden zich aan de oevers van de Giudecca Kanaal. Venezialines heeft veerboten naar Kroatië (Mali Losinj, Porec, Pula, Robac, Rovinj.
Waterbus lijn 2 gaat van treinstation Santa Lucia via Tronchetto naar San Basilio. Reistijd naar San Basilio is 25 minuten. Waterbus lijn 61 vertrekt van Piazzale Roma via Santa Marta naar San Basilio. Reistijd naar San Basilio is 10 minuten. Frequentie van vertrek van de twee lijnen samen is om de 20 minuten. De nachtboot (lijn N) heeft ten minste een elk uur tussen 23.49 tot 04.29 een stop in San Basilio en brengt de passagiers naar Piazzale Roma en het treinstation Santa Lucia. Lopend vanaf Piazzale Roma naar San Basilio gebied is maar 1km, maar (afhankelijk van uw bagage) duurt het toch al gauw 30 minuten om er te komen. Een landtaxi vanaf de luchthaven Marco Polo naar San Basilio is de meest eenvoudige manier en kost ongeveer €40.

Venetië attracties en bezienswaardigheden

Grand Canal
San Marcoplein
Basiliek
Rialtobrug
Scalzi Brug
Varen met een gondelboot
Lido
Rondreizen Italië