San Marcoplein

san marcoplein venetie

San Marcoplein

Het San Marcoplein is een van de meest bezochte plaatsen in Venetië. Attracties op het plein zijn de Basiliek, de Campanile, het Dogenpaleis, de Kloktoren en het Correr Museum. Op korte loopafstand ligt de befaamde Rialto brug.

Campanile toren
Het plein werd gebouwd in de 9e eeuw en werd uitgebreid tot zijn huidige omvang in 1177. Het is altijd gezien als het centrum van Venetië omdat alle belangrijke kantoren van de Venetiaanse staat hier stonden. De oorspronkelijke Campanile toren stortte in elkaar in 1902 maar werd naderhand herbouwd.

Duiven
st mark's square venice with pigeons
Het San Marcoplein trekt niet alleen toeristen aan maar ook duiven. De duiven zijn tam en zitten op handen, armen en hoeden. Door een gemeentelijke verordening in mei 2008 is het niet langer toegestaan om de duiven te voeren. De duivenpoep tast namelijk de oude monumenten ernstig aan. Het kost de stad veel geld om de schade ervan te repareren. Volgens schattingen in 2008 waren er zo’n 60.000 duiven in Venetie. Dit is ruim boven het gewenste aantal van 2400 stuks.

In het gebied rond het San-Marcoplein zijn veel dure boetieks, restaurants en luxe hotels. De beste prijs aanbiedingen zijn in de winter- en zomermaanden. In juli en augustus is het erg warm in de stad. Veel inwoners en toeristen gaan dan liever naar het strand.