Santa Lucia treinstation

Santa Lucia treinstation venetie

Santa Lucia treinstation

Santa Lucia treinstation is het centraal station van Venetië. Het station bevindt zich op de grens van historische Venetië dicht bij het busstation (500 m). Het is een eindstation (terminus) en verbonden met grote steden als Rome, Milaan, Florence, Parijs, Wenen, München en Zürich. Voordat men in St. Lucia aankomt passeert men treinstation ‘Venezia Mestre’. Dit station ligt op het vasteland in de wijk Mestre. Naar St. Lucia treinstation is 8km. Tussen beide stations ligt de Liberty Bridge. De meeste inwoners van Venetië wonen op het vasteland en niet in het (dure) historische centrum.

Waterbus (Vaporetto)

Het openbaar vervoer op het water heet ‘waterbus’ of ‘Vaporetto’. De belangrijkste route is waterbus lijn 1. Aan de achterzijde van het station Santa Lucia is een plein grenzend aan de Canal Grande. Hier vindt men de halte van de waterbus van het treinstation. De halte van de waterbus van het busstation is op de Piazzale Roma, op 500 meter afstand.

Waterbus tickets
waterbus op canal grande
De drijvende halte met de gele band op de foto hierboven is waterbus halte “Ferrovia” (ferrovia = spoorweg). De loketten zijn in de grotere cabine, ook aan de waterkant. Er zijn verschillende soorten waterbus kaartjes. De belangrijkste kaartjes voor toeristen zijn de enkele reis, de Toerist Travel Card en de Jeugdkaart. Tickets zijn te koop bij loketten, in krantenkiosken en uit self-service automaten.

Toerist Travel Card
Waarschijnlijk de beste keuze om te kopen voor toeristen in Venetië. Er zijn Toerist Travel Cards voor 1 dag of enkele dagen.

Water taxi

varen op grand canal
Een prive water taxi kost €100-€125 voor 1-5 personen om te varen vanaf Marco Polo luchthaven naar een hotel in het historische centrum. De informatiebalie na de douane op de luchthaven kan een prive watertaxi boeken en meer informatie geven. Er is een loopbrug naar het dok. Veel goedkoper is een openbare water taxi vanaf de luchthaven. Een tocht naar de stad kost €14 per persoon (e-ticket) voor een enkele reis. Een gedeelde water taxi transfer kost €25 per persoon. Verschil tussen de publieke en gedeelde watertaxi is dat het publiek watertaxi een vaste (langere) route volgt.

Rondreizen

Rondreis Italië vliegtuig bus