Palazzo

venice palazzo

Venetië pallazo’s

Pallazo betekent in het Italiaans ‘paleis’ en ‘groot gebouw’. Venetië is bekend om zijn palazzo’s. Velen van hen werden gebouwd langs het Canal Grande.

Venetiaanse-Byzantijnse stijl
palazzo Loredan in Venetie
De eerste palazzo’s werden gebouwd in de 13e eeuw met invloeden van het Byzantijnse Rijk. De huizen waren versierd met grote loggia’s, bogen en kapitelen. Een voorbeeld van deze stijl is palazzo Ca’Loredan. Het gebouw staat in de wijk San Marco in de buurt van de Rialtobrug.

Venetiaanse gothische stijl
Doges palace
Doges Palace in Venetië naast de Campanile van San Marco.
De gotische stijl was meer versierd met gevels gepleisterd in briljante kleuren. Voorbeelden van de gotische stijl zijn de Dogen’s Palace en palazzo Ca ‘d’Oro.

Renaissance
Stijl gebaseerd op klassieke architectuur met ronde-boogramen. De palazzo’s uit deze periode (1500-1600) zijn Ca ‘Vendramin Calergi en Palazzo Grimani di San Luca.

Venetiaanse Baroque
Stijl uit de 16/17e eeuw met ouderwetse kroonlijsten, gebroken frontons en motieven. De beroemde Santa Maria della Salute basiliek werd gebouwd door architect Longhena. Hij ontwierp ook het Ca ‘Pesaro (tegenwoordig het Venetië museum voor Moderne Kunst) en Ca’ Rezzonico.